Barnfotografering, Fotografering i Malmö Tips för att ta bättre bilder på ditt barn februari 24, 2017

Jag älskar att fotografera barn, det är det roligaste, men samtidigt det mest skämmande som finns. Du kan inte regissera barn, du kan möjligtvis muta dem i ca två sekunder, men du får inga sprudlande, lyckliga barnfoto med mutor. Bilderna du tar på barn blir äkta och alldeles, alldeles underbara, om alla är med på det. Om inte, är mitt förslag att avbryta.

Men för att slippa komma dit, vill jag dela med mig av mina absolut mest användningsbara knep, tips & trix.

Ta med kameran

Kan låta som en självklar grej, men på riktigt, hur ofta tar du med den där systemkameran som du köpte för att kunna ta bra och fina bilder på barnen? Ha den med dig, ha den framme & ha den nära till hands. För som du vet händer ögonblick på, just det, ett ögonblickssekund. Och måste du då gå iväg, packa upp kameran, byta objektiv och ta den där bilden som försvann för flera minuter sedan. Så, först och främst för att kunna utvecklas och överhuvudtaget få några bilder (förutom mobilbilder – de räknas inte!) Ta med kameran!

En ögonblicksbild på min alldeles underbara son, en helt vanlig

föräldraledigdag när jag kom ihåg att ta med kameran till köket.

Men min absoluta favoritbild

”Var bilden du vill ta”

Det här citatet är grunden till hur jag jobbar och hur jag bemöter barn under en fotografering. Jag har aldrig (förutom till mitt eget barn) sagt ”titta in i kameran nu, och le!”. Och har jag gjort det har det aldrig blivit en bra bild ändå, speciellt inte av mitt eget barn, Haha!

Att vara den bilden som du vill ta innebär att barnen speglar dig som tar bilden. Leker & skrattar du med barnen kommer du få lekande och skrattande bilder. Är du tillbakadragen och tyst, kommer du få tillbakadragna barn på dina bilder. Testa – det är sant!

 

Släck lamporna!

Och det här är så, så, såå viktigt! Använd inte inomhusbelysning vid fotografering, använd inte blixt – utan använd fönsterljus. Du kommer annars få konstiga skuggor i ansiktet av antingen blixt eller lamporna. Du kommer få helt fel färg i bilderna, och ja, de kommer helt enkelt inte göra att bilderna på barnen blir bättre, tvärt om. Så för att kunna fotografera inomhus utan varken lampor eller blixt får du försöka maximera ljusinsläppet i fönsterna. Välj därför att placera barnet så nära fönstret som möjligt, eftersom det är ljusast där. Du kan också höja ISOt på kameran.

Att höja ISO kommer ljusa upp dina bilder mycket, men tänk på att det också komma göra dina bilder mer brusiga.

Så det är en avvägning i hur mycket du vill och kan höja ISO, eller få brusiga bilder. Prova dig fram!

Här använder jag mig endast av fönsterljus. Som du ser kommer ljuset från vänster sida, men som du inte ser är fönstret precis, precis bredvid. Bilden är också tagen på en säng, vilket gör att han kommer upp och därför får super mycket ljus och jag behöver inte höja ISO, använda blixt eller få mörka & brusiga bilder.

Fånga glittret – det bästa tipset!

Det finns något speciellt med barnfotografier – har du sett ibland hur deras ögon glittrar? Detta skiljer ofta bra bilder från ”det där lilla extra”. Barns glittrande ögon kan man liksom inte tycka något annat än bra om.

För att få fram det där glittret finns en snabb lösning – rikta barnet mot ljuset.

Glittret är nämligen reflektioner från ljus.

Det här kan vara det tipset som är lättast och som kommer ge mest effekt. se: glitter – vilket innebär att jag har fönstret bakom mig och reflekteras rakt in i Lilys ögon. Magiskt

Stort Lycka till!

Läs mer om barnfotografering

Tags : , , , ,

Leave a comment

Leave a Reply